Historia

Puusepänliike Peltoniemi syntyi Kemijärven Tohmossa vuonna 1975. Esko Peltoniemen perustama yhden miehen yritys toimi alkuaikoina askarteluhuoneessa ja autotallissa. Idean yritykseen Esko sai työskennellessään kirvesmiehenä omakotityömailla ja havaitessaan, että asiakkailla oli vaikeuksia löytää kalusteita omaan kotiinsa. Samaan aikaan ensimmäiset pinnoitetut lastulevyt tulivat markkinoille. Esko päätti lankomiehensä Juhanin kanssa ostaa nipun mäntymelamiinilevyä puoliksi ja valmistaa siitä molemmille kirjahyllyt. Kalusteiden kysyntä uudesta hienosta levystä kuitenkin ylitti odotukset ja nippu käytettiin keittiökalusteisiin. Kalusteet tehtiin täysin käsityönä ja työ oli aikaa vievää. Toki silloiselle kulurakenteelle riitti, että valmisti komeron päivässä.

Vuonna 1980 Esko rakensi ensimmäisen hallin (120m2) kalusteiden valmistukselle Tohmon kotipihaan. Jo silloin oli vanhempi poika Jouni mukana kalustehommissa. Kalusteiden lisäksi valmistettiin puusta erilaisia huonekaluja, kaappikelloja yms. Kun tilat alkoivat jälleen käydä ahtaiksi, kysyi Esko-isä Jounilta ”lupaa” uuden hallin rakentamiselle Kemijärven Särkikankaan teollisuusalueelle. Uusi halli valmistui Jänkätielle 1985 ja siinä oli tilaa 550m2. Kun 1990-luvun alun lamasta ja Eskon vakavasta aivoverenvuodosta oli selvitty, oli aika alkaa suunnittelemaan sukupolvenvaihdosta. Sukupolvenvaihdos toteutettiin kaksivaiheisena; 1992 Jouni tuli Eskon kanssa osakkaaksi 50/50 ja 1994 nuorempi veli Juha tuli Eskon tilalle muodostaen Jounin kanssa 50/50 -omistuksen. Tällöin Esko-isä jäi eläkkeelle.

Sukupolvenvaihdoksen myötä päätettiin keskittyä pelkästään kalusteiden valmistukseen –  olihan se aina ollut yrityksen päätyö. Konekantaa alettiin uudistaa ja suunnata kalustevalmistuksen tarpeisiin. Jänkätien hallia laajennettiin kahteen otteeseen vuosina 2000 ja 2004. Laajennusten jälkeenkin alkoivat tulla seinät vastaan, ja alettiin suunnitella jälleen uutta hallia vanhan jatkoksi. Suunnitelmasta kuitenkin  luovuttiin, sillä hallin naapurissa jäivät tyhjilleen 3000m2 puuteollisuuslaitoksen tilat. Keväällä 2009 Puusepänliike Peltoniemi muutti Kemijärven kaupungin omistamaan halliin vuokralaiseksi ja tilat saatiin jälleen ajanmukaisiksi.
Koska uusi halli oli ”yli-iso” Puusepänliike Peltoniemen senhetkisiin tarpeisiin alettiin pohtia, mitä tyhjälle tilalle tehdään. Keväällä 2009 ostettiin sitten Oulunsalolainen kalusteovia alihankintana valmistava Ovin Oy, josta tuli Peltoniemen tytäryhtiö saman katon alle. Tällä hetkellä työllistämme suoraan 18 henkilöä ja välillisesti useita myyjiä sekä asentajia.
Palataan vielä niihin kirjahyllyihin.  Ei ole vuosien varrella vieläkään levy riittänyt niihin tarpeisiin, ja ne ovat vieläkin tekemättä!